Ga je een padel racket kopen? Lees hier waar je op moet letten.

Vandaag gaan we het hebben over het kiezen van een type padel racket voor als je een padel racket kopen gaat. Om een padelracket te vinden wat bij je past kan moeilijk zijn als je begint met spelen en je weet nog niet veel over rackets. 

In dit artikel zul je meer te weten komen over de verschillende vormen van een padel racket, de materialen die gebruikt worden en de factoren die van invloed zijn op welk racket bij jou past..

Er zijn veel verschillende padel racket merken die alle verschillende modellen verkopen. Het doel van dit artikel is niet om u een bepaald type en merk racket te verkopen, het doel is om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen

Hoe de vorm padel racket van invloed is op je spel

Eerst kijken we naar de vorm van het racket. Vaak heeft de vorm bepaalde kenmerken en is een grote factor, omdat je dit mede de controle, snelheid en spin bepaald. Over het algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen drie verschillende padelracket vormen.

  1. Teardrop shape racket
  2. Round shape racket
  3. Diamond shape racket 

Per vorm van het racket kunnen we onderscheid maken waar het goed voor is. Het ronde padel racket is het best voor controle, de druppel padel racket is het beste als je op zoek bent naar wendbaarheid en als laatste het diamant padel racket is het beste als je op zoek bent naar kracht.

Balans in het racket

Ook belangrijk om van te voren te weten is hoe de vorm van het racket iets zegt over hoe het gewicht verdeeld is over het racket. Dit wordt ook wel het balans van het racket genoemd.

Diamant (diamond) padel racket kopen

Het diamant racket padel is iets breder aan de bovenkant van het racket, dit betekent meestal dat de balans van het racket iets verder op het balhoofd ligt en dat er meer racket aan de bovenkant zit. Dat betekent dat het diamond racket vaak iets zwaarder is en over het algemeen kun je met dit type racket iets meer power krijgen vergeleken met het ‘druppel’ racket.

diamant padel racket diamond padel racket

Voor wie is het diamond padel racket geschikt?

Dit racket is het meest geschikt voor de wat meer gevorderde padel spelers doordat er controle en wendbaarheid wordt ingeleverd voor kracht. Zoals bij veel dingen is het ook zo bij padel; controle is op het begin het belangrijkst – kracht en snelheid komt later.

Het gewicht van het diamant padelracket ligt meestal tussen de 365 en 375 gram

rond padel racket round padel racket

Rond (round) padel racket kopen

Als we kijken naar het ronde padel racket zien we dat het vrijwel gewoon rond is. Dit betekent dat de balans van het racket lager ligt bij het handvat en het geeft een lichter gevoel in het hoofd van het racket. Hierdoor voelt dit racket lichter aan, terwijl het vaak een zwaarder racket is.

Voor wie is de het ronde padel racket geschikt?

Door de vorm en omdat de sweet spot exact in het midden ligt en groter is dan bij de druppel en diamant rackets, is dit racket het beste padel racket voor beginners. Daarnaast is dit padel racket ook meer geschikt voor verdedigende spelers door het grotere oppervlakte en controle die het racket je biedt. 

Het gewicht van het ronde padelracket ligt  meestal op  meer dan 375 gram

Druppel (teardrop) padel racket kopen

Druppelvormige padel rackets zitten er echt tussenin. De  hoeken van het racket zijn een beetje verschuift, maar de balans is een beetje meer centraal. De sweetspot en het balanspunt zijn beide neutraal wat dit racket erg veelzijdig maakt. 

druppel padel racket kopen
Voor wie is de het teardrop racket geschikt?

Dit is het meest ‘neutrale’ racket, wanneer  je niet echt een voorkeur hebt voor het ene of het andere racket, kun je het beste gaan voor het druppel padel racket. Deze is daarom geschikt voor alle wedstrijdsvormen en ook vele speelniveau’s – de wat meer ervaren padelspeler en de beginner. 

Het gewicht van het druppel padelracket ligt  meestal op minder dan 365 gram

Gewicht van het padelracket

Padelrackets wegen over het algemeen tussen de 330 en 385 g. Een lichter racket is gemakkelijker te gebruiken en geeft u meer controle over uw slagen. Als u last heeft van een tenniselleboog, is een lichter racket een goede optie, omdat het gemakkelijker is voor de elleboog.

Gewicht padel racket heren

Wanneer we kijken naar het gewicht van het racket zal dat voor een heren racket tussen de 370 en 380 gram liggen.  

Als je het zwaardere racket met dezelfde snelheid kunt zwaaien en je je comfortabel voelt om wat agressiever te spelen, dan kun je kiezen voor een wat zwaarder padel racket.

Gewicht padel racket dames

Een damesracket ligt qua gewicht meestal tussen de 340 gram en 360 gram. Het gewicht van het racket hangt af van hoe comfortabel je je voelt om daarvoor te kiezen.  

Gewicht padel racket voor junioren

Tussen de 240 en 280 gram zijn er rackets voor junioren. Deze rackets zijn ook geschikt voor volwassenen of senioren die de voorkeur geven aan een iets lichter racket. Ook hier geld het nog steeds dat je het racket neemt waar je je het meest comfortabel bij voelt.

Materiaal padel racket

Wanneer we kijken  naar de materialen van het racket, kunnen we een onderscheid maken in de drie delen van het racket. Het frame, de coating, de grip of handvat, en het schuimrubber.

Het buitenste frame van het padel racket

Het buitenste frame van het padel racket is meestal gemaakt van glasvezel of kevlar. Glasvezel is een goedkopere optie. Kevlar is iets duurder en gaat ook iets langer mee. Het doel is om het racket te beschermen en bestaat vaak uit een plastic omhulsel over de bovenkant of een metalen plaat en dat is echt om het frame te beschermen tegen scheuren aan de binnenkant van het racket. 

Tip: Koop een beschermede strip om over de top van je racket heen te plakken. Op deze manier gaat je racket langer mee en is je racket beschermd tegen schrammen en stoten op het padelveld.

Coating van een padel racket

Wanneer je aan de coating van een padelracket moet denken, dan zijn de meest voorkomende coatings glasvezel of carbonvezel. Andere materialen die minder gebruikt worden voor de coating van een padel racket zijn composiet, grafiet en kevlar.

Glasvezels

glasvezel padel racket

Carbonvezels

carbon padel racket

Stevigheid van het racket

Aan de binnenkant van het racket zit een zachter schuim en je hebt ook een EVA rubber. Vaak zit er in de goede rackets een combinatie van de twee. De schuim die een wat steviger is en zorgt voor iets meer reactievermogen van het racket. Zacht schuim is wat vaker in rackets zit van mindere kwaliteit doordat het goedkoper is om te produceren. 

Er zijn veel verschillende soorten schuim en verschillende soorten mengsels wat uiteindelijk de stevigheid van het rubber van de core van het padelracket bepaald.

Key takeaways hier:

> hoe harder het racket hoe meer kracht je hebt

> hoe zachter het racket hoe meer controle je hebt op de bal bij het slaan.

padel racket materiaal binnenkant padelracket

Conclusie: Hoe weet je welk padel racket kopen? (Er is geen foute keuze)

Soms zijn er winkels waar je een racket kunt lenen om te zien hoe het aanvoelt. Maar wat veel gebeurd is online padel racket bestellen. Maar in de praktijk is het ook vaak dat je een paar rackets van je vrienden kunt proberen of in ieder geval een gevoel kunt krijgen voor naar welk type racket je op zoek bent. Nu weet je waar je op kunt letten. 

Je kijkt naar de vorm, of je hier een diamantvorm racket wilt of een ronde vorm padel racket, je wilt met het racket beginnen te slaan, een gevoel krijgen of je een harder of een zachter racket wilt en echt zien hoe zwaar of licht je dat racket wilt hebben. 

Het hangt ook van je persoonlijke voorkeuren af en jouw unieke situatie. Als je bijvoorbeeld problemen met je elleboog of schouder hebt, kies je misschien beter voor een lichter racket en een zachter racket gaan. Als je hiervoor veel getennist hebt en je houdt van harde, krachtige rackets, kies je misschien voor een racket met een hardere samenstelling. Er is geen fout of goed antwoord, het beste is om te testen.

 

<SNIPPET PADELRACKETS KEUZE VAN PADEL INSIDER>

Veelgestelde vragen over padel racket kopen

Een padelracket gemaakt om padel mee te spelen. Het is een massief racket zonder snaren, maar moet wel geperforeerd zijn. Het is kleiner en compacter dan een tennisracket, waardoor het voor iedereen zeer gemakkelijk te hanteren is.

Padelrackets hebben een normale levensduur van tussen de 12 en 18 maanden bij normaal gebruik. (dus niet overmatig tegen de muren van de padel baan worden geslagen)

Als je nieuw bent in de padel sport, kun je het beste een racket kiezen dat niet te zwaar is. Padelrackets wegen over het algemeen tussen de 330 en 385 gram. Een lichter racket is gemakkelijker te gebruiken en geeft je meer controle over je slagen. Als je last hebt van een tenniselleboog, is een lichter racket een goede optie, omdat het gemakkelijker is voor de elleboog.

Het slagvlak van een padelracket is meestal gemaakt van glasvezel (goedkoop maar zwaar) of van grafiet (duurder maar licht) in maximaal 3 lagen. Hoe meer lagen een racket heeft, hoe beter de duurzaamheid, maar hoe lager de power of kracht.

Er zijn vele verschillende padel racket merken. Waar je nooit fout mee kan gaan zijn ook de top tennisracket merken, denk dan aan een HeadWilson of Dunlop. Bekijk alle padel racket merken hier.

Je hebt al een padelracket vanaf €40. Maar toch zien we dat die rackets niet voldoen aan de eisen van een wat meer gevorderde speler. Want als je op zoek bent naar een goed padel racket wil je soms meer balans, een meer gefocuste sweet spot óf een wat zwaarder racket. De gemiddelde prijs van een padel racket voor beginners tot gemiddelde spelers ligt tussen de €100 en €200. Als je een echt pro-racket voor gevorderden wil betaal je vrijwel altijd €200+ voor een padel racket.