Spelregels

Regels Padel: Dit is alle padel uitleg die je nodig hebt

Wat is padel?

Padel tennis lijkt heel erg op het ‘klassieke’ tennis, zo ook de padel spelregels. Veel van de spelregels bij tennis en padel lijken daarom op elkaar. Het doel van een spelletje padel is dat jij of je team sneller sets wint dan je tegenstander. Padel (ookwel bekend als Paddle Tennis in Engels sprekende landen) is een variatie op de tennissport en is vooral populair in Spanje, Mexico en Latijns-Amerikaanse landen.

Vandaag de dag is padel de snelstgroeiende sport ter wereld, het is een toegankelijke sport – dus ook als je nog nooit hebt getennist. Vaak wordt gezegd dat Padel een kruising is tussen squash en tennis.

Spelregels padel tennis in het kort:

 • Er wordt gespeeld met 4 spelers: 2 tegen 2
 • De puntentelling is gelijk aan die van tennis
 • De service moet onderhands
 • De service moet diagonaal gespeeld worden en eerst stuiteren
 • De bal mag één keer op de grond stuiteren, daarna mag hij de wand of het hekerk raken voordat hij wordt teruggespeeld
 • Je mag de bal via eigen wand retourneren
 • Rechtstreeks tegen de glazen wand of hekwerk aan de kant van de tegenstanders is uit

Hoe speel je padel?

Het is een spel dat wordt gespeeld als enkelspel (waarbij één persoon tegen één persoon speelt) en, wat vaker voorkomt, als dubbelspel (waarbij twee personen tegen twee personen spelen). De laatste jaren heeft het enorm aan populariteit gewonnen in Noord Amerika en in Europa. 

Puntentelling Padel

Als je één scoort, heb je ’15’ punten. Als je twee keer scoort, heb je ’30’ punten. Scoor je drie keer, dan heb je ’40’ punten. En scoort je vier punten, én sta je twee punten voor, dan win je de game.

Om een game te winnen, moet je 4 keer achter elkaar winnen en minstens twee punten voor staan.

Nadat een game is gewonnen, serveert de andere speler of het andere paar de bal vanaf de andere kant om het volgende spel te beginnen.  

Zodra een speler 6 games heeft gewonnen en minstens 2 games voor staat, wint hij een set.

Als je 2 of 3 sets sneller wint dan je tegenstanders, win je de match.

Regels bij serveren bij padel

Padel start wanneer een speler diagonaal serveert. Om een goede serve of opslag te maken moet je (net zoals bij tennis) achter de lijn staan en de padelbal slaan met minimaal één stuit in het vak van de tegenstander. 

Let op: bij padel mag de bal alleen onderhands opgeslagen worden.

De tegenstander mag de padelbal maximaal één keer laten stuiteren om hem vervolgens terug het net over te slaan naar de andere spelers aan kant van de baan.

Het is de bedoeling dat je de padelbal op de baan van je tegenstander slaat en dat je tegenstander de bal niet terugspeelt. Of om de bal twee keer op de padelbaan te laten stuiteren in het vlak van de tegenstander.

Anders dan bij normaal tennis, kun je de padelbal spelen met de plexiglas wanden. Dit voegt een extra dimensie toe aan het spel en houdt de bal langer in het spel. Als je erin slaagt de bal op de baan van je tegenstander te slaan zonder dat hij de bal terugslaat, scoor je punten.

Verschil tussen padel spelregels en tennis spelregels

Het belangrijkste verschil is de mogelijkheid om de bal tegen de ‘glazen’ plexiglas padelmuren te spelen. Maar je mag de bal ook buiten de baan zelf spelen! Als de bal het speelveld verlaat, is het nog steeds fair game en kunnen spelers proberen de baan te verlaten om de bal te spelen. 

Dit zorgt voor een aantal ongelooflijke spelen. (zie de foto hiernaast)

Maar net als bij tennis, zijn er veel dingen die je niet kunt doen bij padel:

 • Je kunt de bal niet in het net slaan en hem dan aan jouw kant van de baan laten landen.
 • De bal mag je niet twee keer achter elkaar slaan.
 • Je mag het net niet aanraken.
 • Je mag de bal niet aanraken met enig deel van je lichaam behalve met je racket en je mag geen dubbele fout maken.

Als je een van deze overtredingen tijdens padel begaat, krijgt je tegenstander een punt

De Padelbaan

Hoe groot is een padel court?

Een padel baan is ongeveer 25% kleiner dan een standaard tennisbaan en meet 20m lang bij 10m breed.  Het net hangt in het midden 88cm boven de grond.

Hele veld is omringd door een ‘glazen’ plexiglas muur padel, die is 3m hoog rondom en 4m aan de uiteinden. Naast deze ‘glazen padelmuur’ is ook een kooivormig omheinsel gebouwd. 

Zoek naar een padelbaan in de buurt!

Dat waren de meest belangrijke dingen die je moet weten als je padel gaat spelen. Maar er zijn ook andere padel spel regels die je moet kennen voordat je een potje gaat spelen

Veelgestelde vragen over spelregels padel

Tijdens een opslag of serve heb je twee kansen om de padelbal te serveren.

Je moet achter de lijn staan en je moet de bal op dit gedeelte van de baan van je tegenstander slaan.

< IMAGE: serveervak / faults >

Als je een van deze dingen niet doet, wordt dit een fault genoemd en moet de padelbal opnieuw geserveert worden. 

Als je twee fouten achter elkaar maakt, is er sprake van een dubble fault en krijgt de tegenstander automatisch een punt toegekend.

Als een opslag of serve het net raakt voordat hij in het gebied van de tegenstander komt, wordt dit een let genoemd en mag de speler de bal opnieuw serveren zonder fault.

Een ace is een serve of opslag die de tegenstander niet terug kan slaan en dus resulteert in een punt.

Als de stand 40-40 is, heet dit deuce, en er moeten nu twee opeenvolgende punten gewonnen worden om het spel te winnen.

Voordeel tijdens deuce: als je één punt scoort na het hebben van deuce – dan heb je een ‘voordeel’. Nu heb je nog maar één punt nodig om het spel te winnen, tenzij je tegenstander scoort. Dan heb je geen voordeel meer.

Om ervoor te zorgen dat elke speler geen richtingsvoordeel heeft op de baan, wisselen de spelers van speelhelft na de eerste, derde en elke oneven genummerde gespeelde set.

Als de sets bij 6-6 gelijk staan, wordt een tiebreaker gebruikt om te bepalen wie de set wint. 

De spelers serveren om de beurt en het doel is om 7 punten te scoren. Degene die als eerste 7 punten heeft, wint de tiebreak.

Als de spelers gelijk staan bij 6 punten tegen 6, wint de eerste met een marge van 2 punten.

Padelrackets

Het Padel Racket

De vorm van een racket van padel heeft wat weg van een tennisracket. Toch is een padel racket heel anders gemaakt. Zoals je dan meteen ook kunt zien is het grootste verschil dat het racket geen snaren heeft maar van solide materiaal gemaakt is. Qua vorm zijn deze in drie categorieën in te delen: Druppel, Rond en Diamant. Meer weten over waar je op moet letten tijdens het kopen padel racket, lees dan dit artikel dit artikel. 

Mocht het nu nog onduidelijk zijn of ingewikkeld lijken, dan is dat niet gek. Wanneer je een potje padel tennis speelt worden deze regels vanzelf duidelijker. Daarnaast zie ik vaak dat het een hele intensieve maar ook vooral toegankelijke sport is, en ook zul je merken dat je snel beter wordt (zelfs al na een paar potjes)

Nu is het jouw beurt!

Het allerbelangrijkst is dat je de sport leuk vindt en er een sportieve wedstrijd van maakt. Ohja, en een beetje competitief is natuurlijk ook niet erg 😉 Mocht je nog meer willen weten over het spelen van padel en de spelregels, dan raad ik je aan om onderstaande video te bekijken!

Padel uitleg video

Op zoek naar een padel racket?

Lees dan het artikel over wat je moet weten voor je een padel racket kopen gaat. Daar leggen we je de essentiele dingen uit waar je op moet letten – zodat jij een racket vindt wat bij jou past.