Spelregels Padel: alle padel uitleg die je nodig hebt

In dit artikel leggen we je meer uit over de padel spelregels en de uitzonderingen die erbij horen. Padel lijkt erg op tennis en zo ook de spelregels, de sport kent wereldwijd al meer dan 18 miljoen spelers en in Nederland meer dan 120.000. Daarnaast telt Nederland meer dan 1000 (!) padelbanen.

Wat is Padel?

Padel tennis lijkt heel erg op het ‘klassieke’ tennis, zo ook de padel spelregels. Veel van de spelregels bij tennis en padel lijken daarom op elkaar. Het doel van een spelletje padel is dat jij of je team sneller sets wint dan je tegenstander. Padel (ookwel bekend als Paddle Tennis in Engels sprekende landen) is een variatie op de tennissport en is vooral populair in Spanje, Mexico en Latijns-Amerikaanse landen.

Vandaag de dag is padel de snelstgroeiende sport ter wereld, het is een toegankelijke sport – dus ook als je nog nooit hebt getennist. Vaak wordt gezegd dat Padel een kruising is tussen squash en tennis. Lees meer over het ontstaan van padel en de geschiedenis ervan.

padel spel regels spelregels padel rules tennis

Spelregels padel tennis in het kort:

 • Er wordt gespeeld met 4 spelers: 2 tegen 2
 • De puntentelling is gelijk aan die van tennis
 • De service moet onderhands
 • De service moet diagonaal gespeeld worden en eerst stuiteren
 • De bal mag één keer op de grond stuiteren, daarna mag hij de wand of het hekerk raken voordat hij wordt teruggespeeld
 • Je mag de bal via eigen wand retourneren
 • Rechtstreeks tegen de glazen wand of hekwerk aan de kant van de tegenstanders is uit

Hoe speel je padel?

Het is een spel dat wordt gespeeld als enkelspel (waarbij één persoon tegen één persoon speelt) en, wat vaker voorkomt, als dubbelspel (waarbij twee personen tegen twee personen spelen). De laatste jaren heeft het enorm aan populariteit gewonnen in Noord Amerika en in Europa. 

Puntentelling Padel

Als je één scoort, heb je ’15’ punten. Als je twee keer scoort, heb je ’30’ punten. Scoor je drie keer, dan heb je ’40’ punten. En scoort je vier punten, én sta je twee punten voor, dan win je de game.

Om een game te winnen, moet je 4 keer achter elkaar winnen en minstens twee punten voor staan.

Nadat een game is gewonnen, serveert de andere speler of het andere paar de bal vanaf de andere kant om het volgende spel te beginnen.  

Zodra een speler 6 games heeft gewonnen en minstens 2 games voor staat, wint hij een set.

Als je 2 of 3 sets sneller wint dan je tegenstanders, win je de match.

padel spelregels padel serve serveren padel court

Regels bij serveren bij padel

Padel start wanneer een speler diagonaal serveert. Om een goede serve of opslag te maken moet je (net zoals bij tennis) achter de lijn staan en de padelbal slaan met minimaal één stuit in het vak van de tegenstander. 

Let op: bij padel mag de bal alleen onderhands opgeslagen worden.

De tegenstander mag de padelbal maximaal één keer laten stuiteren om hem vervolgens terug het net over te slaan naar de andere spelers aan kant van de baan.

Verschil tussen padel spelregels en tennis spelregels

Het belangrijkste verschil is de mogelijkheid om de bal tegen de ‘glazen’ plexiglas padelmuren te spelen. Maar je mag de bal ook buiten de baan zelf spelen! Als de bal het speelveld verlaat, is het nog steeds fair game en kunnen spelers proberen de baan te verlaten om de bal te spelen. 

Dit zorgt voor een aantal ongelooflijke spelen. (zie de gif hiernaast)

best padel point padel spelregels padel rules padel best match padelbaan

Wat wel bij tennis kan, maar niet bij padel

Maar net als bij tennis, zijn er veel dingen die je niet kunt doen bij padel:

 • Je kunt de bal niet in het net slaan en hem dan aan jouw kant van de baan laten landen.
 • De bal mag je niet twee keer achter elkaar slaan.
 • Je mag het net niet aanraken.
 • Je mag de bal niet aanraken met enig deel van je lichaam behalve met je racket en je mag geen dubbele fout maken.

Als je een van deze overtredingen tijdens padel begaat, krijgt je tegenstander een punt.

Lees ook dit artikel over padel technieken en padel tactiek. 

Het doel bij jouw padel serve

Het is de bedoeling dat je de padelbal op de baan van je tegenstander slaat en dat je tegenstander de bal niet terugspeelt. Of om de bal twee keer op de padelbaan te laten stuiteren in het vlak van de tegenstander.

Anders dan bij normaal tennis, kun je de padelbal spelen met de plexiglas wanden. Dit voegt een extra dimensie toe aan het spel en houdt de bal langer in het spel. Als je erin slaagt de bal op de baan van je tegenstander te slaan zonder dat hij de bal terugslaat, scoor je punten.

De Padelbaan

Als je gaat padellen merk je al snel dat de padelbaan een stukje kleiner is dan de gemiddelde tennisbaan. Sterker nog, de grootte van de padelbaan is zelfs de reden dat padel ooit is ontstaan, want op één tennisbaan passen maarliefst twee padelbanen. Wil je een padelbaan aanleggen en benieuwd naar de kosten ervan? Lees daar hier meer over.

padelbaan afmetingen padelveld

Hoe groot is een padel court?

Een padel baan is ongeveer 25% kleiner dan een standaard tennisbaan en meet 20m lang bij 10m breed.  Het net hangt in het midden 88cm boven de grond.

Hele veld is omringd door een ‘glazen’ plexiglas muur padel, die is 3m hoog rondom en 4m aan de uiteinden. Naast deze ‘glazen padelmuur’ is ook een kooivormig omheinsel gebouwd. 

Lees meer over de officiële padelbaan afmetingen of zoek meteen naar een padelbaan in de buurt

Het Padel Racket

De vorm van een racket van padel heeft wat weg van een tennisracket. Toch is een padel tennis racket heel anders gemaakt. Zoals je dan meteen ook kunt zien is het grootste verschil dat het racket geen snaren heeft maar van solide materiaal gemaakt is en kleine gaatjes in het racket zitten. Qua vorm zijn deze in drie categorieën in te delen: Druppel, Rond en Diamant. Meer weten over waar je op moet letten tijdens het kopen padel racket.

 

Nu is het jouw beurt!

Mocht het nu nog onduidelijk zijn of ingewikkeld lijken, dan is dat niet gek. Wanneer je een potje padel tennis speelt worden deze regels vanzelf duidelijker. Daarnaast zie ik vaak dat het een hele intensieve maar ook vooral toegankelijke sport is, en ook zul je merken dat je snel beter wordt (zelfs al na een paar potjes)

Veelgestelde vragen over spelregels padel

Tijdens een opslag of serve heb je twee kansen om de padelbal te serveren.

Je moet achter de lijn staan en je moet de bal op dit gedeelte van de baan van je tegenstander slaan.

padel court padelbaan serveren padelbaan

Als je een van deze dingen niet doet, wordt dit een fault genoemd en moet de padelbal opnieuw geserveert worden. 

Als je twee fouten achter elkaar maakt, is er sprake van een dubble fault en krijgt de tegenstander automatisch een punt toegekend.

Als een opslag of serve het net raakt voordat hij in het gebied van de tegenstander komt, wordt dit een let genoemd en mag de speler de bal opnieuw serveren zonder fault.

Een ace is een serve of opslag die de tegenstander niet terug kan slaan en dus resulteert in een punt.

Als de stand 40-40 is, heet dit deuce, en er moeten nu twee opeenvolgende punten gewonnen worden om het spel te winnen.

Voordeel tijdens deuce: als je één punt scoort na het hebben van deuce – dan heb je een ‘voordeel’. Nu heb je nog maar één punt nodig om het spel te winnen, tenzij je tegenstander scoort. Dan heb je geen voordeel meer.

Om ervoor te zorgen dat elke speler geen richtingsvoordeel heeft op de baan, wisselen de spelers van speelhelft na de eerste, derde en elke oneven genummerde gespeelde set.

Als de sets bij 6-6 gelijk staan, wordt een tiebreak gebruikt om te bepalen wie de set wint. 

De spelers serveren om de beurt en het doel is om 7 punten te scoren. Degene die als eerste 7 punten heeft, wint de tiebreak.

Als de spelers gelijk staan bij 6 punten tegen 6, wint de eerste met een marge van 2 punten.

Technisch gezien kun je padel als een enkelspel spelen, maar het is niet ideaal op een normale padel baan. De grootte van de baan gecombineerd met de snelheid van het spel maakt het moeilijk om genoeg terrein te bestrijken om ballen terug te slaan.

Het is dus niet onmogelijk, en padel 1 tegen 1 kan zeker prima op een normale padelbaan om te trainen. Maar voor een goed potje padel is het aan te raden om met zijn 4en te spelen. Wél zijn er specifieke padelbanen waar je 1 tegen 1 padel kunt spelen, dit zijn kleinere aangepaste padelbanen.

Bij een padelwedstrijd wordt de beste uit drie sets gespeeld. De duur van de wedstrijd varieert, afhankelijk van het spelniveau en het niveau van de competitie. Amateurwedstrijden kunnen een uur of korter duren. Wedstrijden op topniveau kunnen tot 150 minuten of langer duren om het winnende paar van de wedstrijd te bepalen.