Padel Kleding

Als je gaat padellen is het eerste waar je aan denkt misschien het uitzoeken van een goed padel racket wat bij je past. Dat is logisch. Maar een vraag die daarna vaak komt; wat doe ik aan, en wat heb ik verder nodig? In dit artikel staat alles van de kledingvoorschriften op de baan tot de padel kleding benodigdheden voor een geslaagd potje padel. Zodat jij niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Kledingvoorschriften

Het is een goed idee om de kledingvoorschriften te controleren van de club waar je speelt De meeste volgen onderstaande richtlijnen en komen voor een groot deel overeen met de tennis kleding richtlijnen.

Spelers moeten te allen tijde sportkleding dragen met daarbij specifieke padel- of tennisschoenen dragen om de padel banen niet te beschadigen.
Wellicht vanzelfsprekend maar; er zijn geen regels over de kleuren die je draagt.

Pro tip: neem ook een kleine handdoek mee! Je zult – waarschijnlijk – flink gaan zweten tijdens een potje padel. En als je handen gaan zweten kun je je grip op je racket verliezen. Dan is het handig als je af-en-toe je racketgrip droog kan maken. Eventueel kun je ook een overgrip kopen om dit te voorkomen.

Padel racket bump

Indoor padel en outdoor padel kleding

Ook is het verstandig als je naar het padel court gaan om na te gaan of het een binnen of buitenbaan is. Het kan in de herfst, winter en zelfs sommige zomer- of lentemaanden aardig fris worden buiten (vooral ‘s avonds). Zorg dat je je daar op kleed!

Padel kleding voor dames

Bij het kiezen van je kleding is het aan te raden om voor losse kleding te gaan voor comfort, maar kies ook geen te grote kleding, want dat belemmert je bewegingsvrijheid. 

De stof moet zacht natuurlijk materiaal zijn zoals katoen om zweet te absorberen terwijl het toch luchtig is en ‘ademt’.

pd_10.51559_6

Padel kleding voor heren

Zo ook bij vrouwen is het handig om voor een short te gaan met zakken. Luchtige stof en bij voorkeur dry-fit.

Padel schoenen

Zoals bij eigenlijk bijna elke sport doen onze voeten het zware werk, en als ze niet de kwaliteit krijgen die ze verdienen, dan kun je eindigen met flinke blessures of erger…

Draag geen loopschoenen of sportschoenen, deze zijn niet ontworpen voor zijwaartse bewegingen. Pro tip: kies hier niet voor standaard tennisschoenen, deze zijn vaak niet flexibel genoeg.

Je kunt de padelschoenen eigenlijk opdelen in drie verschillende types:

  1. Omni-zool type: heel erg ‘beginner friendly’ en geeft een prima grip op de baan
  2. Visgraat zool: Zigzag lijnen voor veel grip, veel gebruikt voor pro-padellers
  3. Gemixte zool type: als je wil gaan voor tractie en comfort

Er zijn verschillende soorten padel courts beschikbaar die gemaakt zijn van klei, beton of kunstgras. Hierbovenop ligt vaak (veel) zand zodat de de baan langer meegaat en beschermd tegen ongewenste schimmels. Een goede schoen is belangrijk voor voldoende grip op de baan. Lees meer over tips voor het uitkiezen van een goede padel schoen.

pd_10.54918_6

Overige padel kleding en benodigdheden voor wanneer je padel gaat spelen

Padelballen

Een padelbal is anders dan een gewone tennisbal. Dit heeft vooral te maken met de druk in de bal, stuiterhoogte en het vilt. Ik raad je daarom ook aan om altijd met een specifieke padel bal te spelen in plaats van tennisballen. Lees in dit artikel alles over padel ballen.

Padel Tassen

Als je inmiddels al even speelt is het ook handig om een tas te kopen waar je al jouw padel spullen in kunt stoppen. Zo is het handig om jouw racket, overgrips, waterfles, padelballen en eventueel handdoek in te stoppen. Bekijk hier onze favoriete padeltassen.

<SNIPPET PADEL TASSEN>

Padel sokken of sportsokken

De beste sokken zijn gemaakt van katoen of badstof om zweet te absorberen en zijn dik op de voetzone om blaren te voorkomen. 

De sokken van STOX staan onder druk waardoor je meer steun krijgt als je op de baan staat. Spelers als Frank de Boer zijn ook ambassadeur van het merk.

Haarbanden en zweetbanden

Van een potje padel ga je zweten! (zoals je waarschijnlijk wel weet) En zeker als je hard aan het zweten bent met wat lange haren, kunnen die in de weg gaan zitten. Daarom is het handig om een haarband in te doen en dit te voorkomen. Ook zie je dat pro padellers vaak zweetbanden om de polsen hebben – dit is niet voor niks.

Padel Overgrip

Een overgrip kan handig zijn als je nét wat extra grip wil om de bal te raken zoals je bedoeld had deze te raken.

Op zoek naar een padel racket?

En natuurlijk heb je om de sport te beoefenen ook een goed padel racket nodig. Een padel racket wat bij jou past hang af van jouw stijl van spelen (of je verdedigend of aanvallend speelt) tegen wie je speelt en van jouw niveau. Als je al een favoriet racketmerk hebt, bekijk dan hier alle padel racket merken, zo niet lees dan eerst onze gids over hoe je een padel racket kiest wat bij jou past.

padel overgrip