Wat kost een padelbaan?

Zeker alle padelfans hebben over deze vraag nagedacht. Hetzij uit nieuwsgierigheid, hetzij omdat het onderwerp in een gesprek na de wedstrijd ter sprake is gekomen. Het is een feit dat we op een bepaald moment hebben nagedacht over de kosten van het aanleggen van een padelbaan.

In dit artikel gaan we bepalen wat we nodig hebben om een padelbaan aan te leggen en welke factoren de baan duurder of juist minder duur maken.

De belangrijkste eis: ruimte

De belangrijkste voorwaarde voor de aanleg van een paddle tennisbaan is dat er ruimte is om deze op te zetten. Of je nu een baan naast je huis wilt aanleggen of als je een investeerder bent en overweegt een club op te richten, je moet weten dat je per baan minstens 200 vierkante meter nodig hebt, hoewel het raadzaam is iets meer ruimte te hebben voor de omgeving van de baan.

Als je deze ruimte hebt, perfect! Het is tijd om te weten welke factoren de prijs van het gerecht zullen doen variëren.

Regelgeving over geluid padelbaan

Er zijn verschillende regels met betrekking tot de geluidsoverlast of de hoeveelheid dB die een padelbaan mag maken. Volgens de Nederlandse regelgeving mag een padel of tennisbaan maximaal 50 dB geluid veroorzaken overdag, en in de avonduren niet meer dan 45dB. Daarnaast wordt aangeraden om de padelbaan minimaal 200 meter van de dichtstbijzijnde woonhuizen te bouwen, de officiële regel is 50 meter van de dichtstbijzijnde woonhuizen.

Ook zul je voor het aanleggen een nieuwe padelbaan een omgevingsvergunning nodig hebben.

Hoeveel kost het om een paddle tennisbaan aan te leggen?

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden omdat die van invloed zijn op de kosten van een padelbaan. Hieronder hebben we de meest belangrijke beschreven.

De structuur van de baan

De structuur is gemaakt van 100x60x2mm gegalvaniseerde stalen constructie palen die met mechanische ankers aan de fundering van het beton zijn verankerd. Deze metalen pijpen worden met de elektrisch gelaste gaas frames (3000x2000x4mm) verbonden door middel van doorvoer bouten en behandeld met roestwerende coating.

padelbaan kosten wat kost een padelbaan?

De (plexiglas) muren

Op het eerste gezicht hebben we twee opties voor de achterkant: muur of glas. Hoewel in het begin van de paddle tennis geschiedenis alle banen muren aan de achterkant hadden, is de huidige trend om ze met plexiglas te bouwen. Ook de officiële regelgeving van de World Padel Tour vereist glazen muren als omheining. 

De panelen van gehard glas kunnen een dikte van 8 tot 12 mm hebben, waarvoor 6 bevestigingen aan de structuur nodig zijn in het geval van 3m x 2m en 4 bevestigingen in het geval van 2m x 2m.Het is aan te raden om altijd minimaal voor 10mm glasdikte te gaan. De kosten van een extra plexiglas paneel kunnen namelijk erg oplopen.

De omheining

Zowel aan de achterkant als aan de zijkanten van het veld moeten gaas of roosters worden aangebracht, die sterk genoeg moeten zijn om vele klappen te kunnen weerstaan van de ballen én mensen die er tegenaan kunnen vallen.

De stalen hekken kunnen van twee types zijn: eenvoudig getwist of elektrisch gelast op alle kruispunten. Deze laatste wordt momenteel het meest gebruikt bij de aanleg van padelbanen.

Ook moet worden vastgesteld of de omheining twee uitgangen heeft, één aan elke kant, of slechts één.

Verlichting padelbaan

Een van de meest cruciale aspecten bij de aanleg van een padelbaan is de verlichting. De verlichting moet optimaal zijn, zodat de spelers ’s nachts het beste zicht hebben.

De baan moet zuilen hebben van ten minste 4 schijnwerpers van 400w, hoewel gewoonlijk 8 schijnwerpers van 400w worden aanbevolen.

Extra kosten waar je rekening mee moet houden zijn de kosten stroom die de verlichting gebruikt. Met een snelle berekening van zo’n €0,24 per uur per kWh en een gemiddelde padelbaan die 6 uur per dag verlichting nodig heeft, kom je al snel op 288 kWh per maand. Dit kost ±€69 per maand en zo’n ±€829 per jaar.

padel verlichting buiten padelbaan baan
ondergrond padelbaan

De vloer van de padelbaan

Een van de belangrijkste dingen bij de aanleg van een padel tennis baan is de keuze van het type vloer: kunstgras, tapijt of cement.

U kunt het beste kunstgras kiezen, omdat dit de kans op enkel- en knieblessures minimaliseert. Deze vloer heeft een natuurlijke en voorspelbare veerkracht, omdat hij is opgebouwd uit vezels van 10 tot 15 mm.

Onderbouw of ondergrond van de padelbaan

Natuurlijk moet je, voordat je het soort kunstgrasmat kiest dat je voor je padelbaan wilt moet je nadenken aan de basis, d.w.z. de ondergrond waarop de padelbaan gebouwd gaat worden. Over het algemeen zal de ondervloer van beton zijn en moeten de overeenkomstige nivellerings- en afwateringshellingen worden aangebracht.

In Nederland zijn er twee ‘kampen’ die kiezen voor een verschillende betonsoorten, het SuperSub-celbeton en beton op KroPor-drainbeton. Hieronder hebben we de voordelen en nadelen op een rijtje gezet, meer hierover? Lees hier het hele artikel daarover.

SuperSub-Celbton

– Kosten: materiaal is een stuk voordeliger dan het KroPor beton
– Snelheid: Dit is vaak al binnen één dag aangelegd
+ Duurt langer voordat de laag volledige hardheid heeft bereikt

KroPor-drainbeton

– Snelheid: aanbrengen van deze betonlaag duurt een aantal dagen
+ Duurzaamheid: deze laag gaat wel meer dan 50 jaar mee
+ Deze laag heeft na 28 dagen 95% hardheid bereikt

Overkapping padelbaan

Als je overweegt een paddle tennisbaan buiten aan te leggen met overkapping om te kunnen blijven padellen, ongeacht of het zonnig of regenachtig is, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn.

In Leeuwarden en Etten-Leur heb je een paar van de meest indrukwekkende semi-overdekte padelbanen van Nederland.

Indoor padelbaan

Indoor padelbanen of volledig overdekte padelbanen zijn in Nederland vrij populair. In de ene stad wat populairder dan in de andere. De mooiste (en grootste) indoor padel banen liggen in Schiedam en in Veldhoven.

padel veldhoven padelbaan indoor
Padel Leeuwarden

Semi-overdekte padelbaan

Als je overweegt een paddle tennisbaan buiten aan te leggen met overkapping om te kunnen blijven padellen, ongeacht of het zonnig of regenachtig is, is het belangrijk om te weten welke opties er zijn.

In Leeuwarden en Etten-Leur heb je een paar van de meest indrukwekkende semi-overdekte padelbanen van Nederland.

Padelbaan onderhoud

Hoewel het onderhoud van de banen geen direct verband houdt met de kosten van de aanleg, is het toch een factor om rekening mee te houden. Je zult altijd op de hoogte moeten zijn van de problemen die de baan kan hebben (tekort aan zand, breuk van het net of van een glasplaat, beton dat verjaard, grasmat beschadigd of verouderd etc.).

Een paddle tennisbaan moet regelmatig worden onderhouden, en de kosten kunnen aardig oplopen.

padelbaan onderhoud gebroken glas plexiglas padelbaan

Hoeveel kan het kosten om een paddle tennisbaan aan te leggen?

Nu we weten wat onze baan meer of minder duur kan maken, laten we eens kijken naar de prijs of kosten* voor de aanleg van een padelbaan.

  Kosten (exclusief btw.)
Kosten grondwerk of beton € 6.000 – € 8.000
Kosten van fundering € 12.000 – € 15.000
Kosten ijzeren kooiconstructie met verlichting € 23.000 – €25.000
Kosten toplaag € 6.000 – € 8.000
Algemene kosten €1.200 – € 1.500
Geschatte kosten van een padel buitenbaan € 40.000 – € 60.000

*Al deze prijzen zijn bij benadering en houden geen rekening met de kosten van het land.

In Nederland zijn er een aantal bedrijven waar je een offerte kunt opvragen voor een padelbaan. Met de hulp van bovenstaand artikel zul jij de juiste vragen kunnen stellen en niet overrompeld worden of verschieten van de kosten van een padelbaan. Kijk voor de meest actuele padel baan bouwers in Nederland hier.

Veelgestelde vragen over padelbaan aanleggen

Je moet met aardig wat factoren rekening houden met betrekking tot de kosten van een padelbaan. Zoals de materialen die je wil gebruiken en de grondstofprijzen daarvan. Maar je kunt uitgaan dat de kosten voor het aanleggen van een padelbaan liggen tussen 60.000 en 80.000 euro.

Berekeningen gemaakt op basis van een padelbaan die 7 dagen per week van 8 uur in de ochtend tot 11 in de avond beschikbaar is met een bezettingspercentage van 25%. Daarnaast is de gemiddelde opbrengst van de huur van een padelbaan 25 euro. 

Volgens onze berekeningen (365*15*0,25*25 ) kan een padelbaan wel ±34.000 euro op jaarbasis opbrengen.

Het gebruik van zand zorgt voor een betere controle over de bal en voorkomt blessures en uitglijders. Het gebruik van zand helpt ook om de levensduur van het product te verlengen, want zonder zand zou de slijtage van de grasmat veel vluchtiger zijn.

Padel is vooral populair geworden door zijn eenvoud. Het is moeiteloos te leren voor spelers van alle leeftijden en vaardigheden. Daarom is padel ook de snelst groeiende sport van Nederland! Alle reden dus om een baan aan te leggen.