De vibora verschilt in principe niet zo heel veel ten opzichte van de bandeja. Deze slag kun je zien als een aanvallende variant van de bandeja. Je kunt deze slag gebruiken wanneer je nog niet kunt smashen, en met deze slag het moment afwacht dat dit wel kan. Een vibora is eigenlijk een soort snel uitgevoerde smash, die de tegenstander behoorlijk wat problemen kan opleveren.
Je padel tactiek en techniek verbeteren? Lees hier hoe.
De laatste tijd is Padel uitgegroeid tot een enorm populaire sport. De padelbanen in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Het spel is ook snel en is veelzijdig en leuk om te spelen in gezelschap. Padel is een spel met heel veel verschillende technieken, tactische opties en andere zaken om zo goed mogelijk te worden. Hieronder gaan we kijken naar de belangrijkste padel tactiek en technieken!
Nog niet helemaal bekend met de regels? Lees dan dit artikel waar alle spelregels van padel haarfijn uitgelegd worden.
De forehand bij padel
We beginnen met de belangrijkste padel techniek, de forehand. In eigenlijk elke racketsport is dit een belangrijke en vaak meest eenvoudige slag. Je ziet zelfs veel mensen die aan een racketsport doen onhandig om te backhand heen draaien om maar te kunnen slaan met de forehand. Op zich niet zo gek, want met de forehand kun je meer gecontroleerd slaan en de bal preciezer plaatsen. Dit geeft dus meer zekerheid op een goede bal. Bij padel kun je de forehand ook weer opdelen in drie soorten slagen. Je hebt de platte forehand, de forhand met slice en de forehand in open stance.
De padel backhand
Uiteraard heb je bij padel ook een backhand. Dit is een slag die wordt gezien als wat lastiger dan de forehand. Dat is zoals al gezegd bij elke racketsport zo. Deze slag zorgt voor minder comfort en controle bij de meeste spelers, waardoor het vertrouwen ook wat minder is. Ook bij de backhand heb je drie verschillende soorten slagen. Ook hier gaat het om de platte backhand, de backhand met slice en de backhand in open stance.
Een lob bij padel
Een lob is bij padel ontzettend belangrijk. Als je de verdedigende partij bent sta je vaak achter in het veld en de aanvallende partij aan het net. Met een scherpe lob kun je dit omdraaien en zelf het initiatief nemen om aan het net te staan. Een lob kan met zowel de backhand als de forehand. Het is heel slim om ervoor te zorgen dat je de lob goed onder controle hebt.
In het kort heb je twee verschillende soorten lobs, de hoge lob en de snelle lob.
Hoe bepaal je voor welke lob je gaat?
Er zijn vooral twee dingen die je in gedachten moet nemen als je besluit voor welke lob je moet gaan. Dat zijn de 1. de omstandigheden; ben je binnen of buiten (dit beperkt veelal de hoge lob); 2. je tegenstanders: als ze een goede topspin smash kunnen spelen bij jouw hoge lob, moet je jouw padel tactiek daarop veranderen.
Het beste wat je kunt doen is veel experimenteren en oefenen met verschillende soorten lobs onder verschillende omstandigheden.
De Vibora
Bandeja Padel
De Bandeja is een mooie naam en daarnaast een van de meeste belangrijkste technieken bij padel, en ook een van de meest bekende. Deze zit eigenlijk tussen een hoge volley en een smash is. De Bandeja is een manier van slaan die weinig snelheid meegeeft aan de bal die vooral bedoeld is om je net positie te behouden. Het is niet hetzelfde als een trage smash. De bal blijft door deze techniek laag waardoor je het de tegenstander lastig kunt maken. Het is echt van groot belang dat de bal super laag blijft, omdat je anders verder van het net komt te staan en de tegenstander heeft meer opties wanneer je een hoge bal slaat. Wanneer je goed wil worden met padel is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze slag beheerst.
Tactiek bij padel service
De service is iets wat iedereen wel kent van tennis, en eigenlijk alle andere racketsporten. Bij tennis gooi de bal op en smash je hem vervolgens naar de tegenstander. Hierdoor kunnen de snelheden enorm oplopen. Bij padel serveren werkt iets anders. Er moet namelijk onderhands worden geslagen, hier moet je de padel tactiek dus wel op aanpassen. Ook dan kun je van de service echter een voordeel maken. Zorg ervoor dat deze lastig genoeg is zodat jij de controle blijft houden. Anders geef je het initiatief direct weg.
Volley met een padelracket
De volley is bij padel ontzettend belangrijk, omdat je bij dit spel de mogelijkheid hebt om veel en goed te volleren. Je speelt padel namelijk vooral aan het net, hoewel padel 1 tegen 1 anders kan zijn. Na de service loop je vaak direct op naar het net om de druk op de tegenstander te houden. Je krijgt hierbij uiteraard wel veel ballen die je zal moeten volleren. Als je wil winnen met padel is de volley daarom zeker een techniek die je onder de knie moet krijgen.
Padel Smash
Ook de smash is bij padel redelijk belangrijk. Bij het padel enkelspel komt dit vaak wat minder voor dan bij dubbel, maar toch. De verdedigende kant speelt vaak een lob en als die te kort is kun je dit afstraffen met een smash. Hierbij heb je overigens ook weer verschillende soorten smashes, waarvan de platte smash het makkelijkst is.
Dropshot
In het padel is een goede dropshot best lastig, maar wel belangrijk als je het goed beheerst. Het veld is natuurlijk vrij klein en de tegenstander kan daarom veel ballen nog wel halen. Wanneer je zelf bij het net staat en je tegenstander(s) ver in het veld kan je met een dropshot wel verschil maken. Ga dit echter niet proberen wanneer je niet aan het net staat. Zorg ervoor dat de bal backspin krijgt zodat hij zo min mogelijk opstuit. Op die manier kan een dropshot zeker handig zijn.
Meer over padel?
Naast al deze technieken is ook tactiek natuurlijk ontzettend belangrijk. Met een goede tactiek kun je het spelers misschien nog wel veel lastiger maken dan met een goede techniek. Focus je voor een succesvolle padel wedstrijd of competitie dan ook op allebei!
Krijg jij ook geen genoeg van padel? Lees ook eens een van onze andere artikelen: