Padel competities, wedstrijden en toernooien

Alles over een Padel Wedstrijd en Padel Competities (2022)

In dit artikel wordt meer uitgelegd over de soorten padel wedstrijden en padel competities er zijn (in Nederland en in het buitenland). Door mee te doen aan een padel wedstrijd of competitie ga jij jouw padel tactiek en techniek enorm verbeteren. Daarnaast leer je veel nieuwe spelers kennen die ook de passie voor de sport met jou delen.

In dit artikel leer je meer over de vereisten om je in te schrijven en andere info die je moet weten voordat je je gaat inschrijven voor een competitie. Kijk ook eens op de padel spelregels pagina voor de officiële regelgeving.

De padel competitie werkt op basis van teamgemiddelde, dit is om ervoor te zorgen dat het niveau van beide teams gelijkwaardig zijn. Daarom kunnen spelers van alle niveaus deelnemen aan een padel competitie, van beginner tot gevorderde speler.

Welke competities zijn er?

Er zijn een aantal verschillende competities waar jij als speler aan mee kunt doen. De meeste competities worden ingedeeld op basis van historisch speelniveau en wordt bepaald per team van 2. Je hebt de landelijke seizoenscompetities zoals die van de KNLTB, maar je hebt ook lokale clubcompetities of toernooien. Hieronder worden naast de competities ook een aantal speelvormen van de competities uitgelegd.

Seizoenscompetities vanuit de KNLTB

In 2022 worden er 4 verschillende competities aangeboden, omdat naar aanleiding van een onderzoek door de KNLTB

Voorjaarscompetitie

De Voorjaarscompetitie Padel wordt gespeeld in april en mei 2022.

Zomercompetitie

De Zomercompetitie Padel wordt gespeeld in juni en juli 2022.

Najaarscompetitie

De Najaarscompetitie Padel wordt gespeeld in september en oktober 2022.

Wintercompetitie

De Wintercompetitie Padel wordt gespeeld in november 2022 en februari 2023.

voorjaar najaar padel wedstrijd wedstrijden

Foto van KNLTB website

De laddercompetitie

De laddercompetitie is een lokale competitie op jouw padel of tennisclub. Hierbij dagen spelers die ‘lager’ op de ladder staan hogergeplaatste spelers uit voor een padel wedstrijd. Wanneer het team dat lager op de ladder staat wint, zullen zij omhooggeplaatst worden. Op het einde van het seizoen zal worden bepaald hoe hoog jouw team dan op de ladder staat.

Een padel wedstrijd tijdens de ladder competitie wordt volgens de normale spelregels gespeeld en dus gaan volgens het “best-of-three” reglement.

King of the Court / Queen of the Court

Tijdens King of the Court strijden verschillende teams om de eerste plek op de baan te bemachtigen. Om het kwartier wordt er gewisseld van team, het team met de meeste punten dan schuif je een baan omhoog, sta je lager, dan sta je een baantje lager. In totaal worden er potjes van een kwartier gespeeld. De laatste twee teams op de 1ste baan spelen de finaleronde – wie daar wint is King (of Queen) of the Court.

VrijMibo Padel

Tijdens een potje padel ontstaat er natuurlijk een gezonde competitieve drang (naast een gezonde dosis plezier natuurlijk). Daarom kiezen steeds meer bedrijven om op de vrijdagmiddag de VrijMiBo (Vrijdag Middag Borrel) bij een padelbaan te reserveren. 

Padellen met je collega’s kan erg gezellig, het is een erg toegankelijke sport en tevens ook de snelstgroeiende sport van Nederland. Veel padel locaties in Amsterdam bieden dit al aan. Ook leuk als origineel personeelsuitje!

padel competitie wedstrijd vrijmibo toernooi 2022
padel tournooien wedstrijden competities 2022 2023 padelbaan

TOSS-Wedstrijden Padel

De padel toss is een ‘vrije vorm’ inloop waarbij spelers van de padel vereniging onderling een padel wedstrijd kunnen spelen tegen andere spelers. Voor de TOSS wedstrijden hoef je vaak geen lid te zijn en dus een ideaal moment om kennis te maken, te leren en tegen spelers van andere niveaus te spelen.

Padel Toernooien

Jaarlijks worden er in Nederland veel padel toernooien georganiseerd, dus óók bij jou in de buurt. Een padel toernooi is een belangrijk onderdeel van het beter worden met padel, je speelt veel padel wedstrijden op een dag en speelt tegen veel verschillende soorten spelers. 

Padel toernooi circuit

Tijdens een toernooi worden spelers ingedeeld op verschillende speelsterktes. Zo heb je speelsterkte 1/2/3 (A), speelsterkte 4/5 (B), speelsterkte 6/7 (C) en speelsterkte 8/9 (D). 

Ook zijn er promotie onderdelen met alle speelniveaus door elkaar en speciale jeugd onderdelen. 

In de onderdelen met speelsterkte 1/2/3 (A) zijn punten te verdienen voor de KNLTB Padelranglijst. Dit kan op verschillende zwaartes: P500, P250 en P100. Vanzelfsprekend zijn er bij een P500 de meeste punten te verdienen (topcircuit) en bij een P100 de minste. 

Onderdeel Categorieën Punten/rating
Speelsterkte 1/2/3 (A) HD, DD, GD HD/DD beide, GD voor rating
Speelsterkte 4/5 (B) HD, DD, GD, D* Rating
Speelsterkte 6/7 (C) HD, DD, GD, D* Rating
Speelsterkte 8/9 (D) D* Rating

Welk speelniveau padel

Elk jaar wordt er in november opnieuw beoordeeld welk speelniveau jij hebt door de KNLTB. Dit wordt verbeterd (of verslechterd) op basis van de wedstrijden die je dat jaar gespeeld hebt. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat je tegen spelers van hetzelfde niveau speelt.

Verdere informatie over de factoren die van invloed zijn op je padel speelniveau vindt je hier.

Promotie en degradatie padel competitie wedstrijden

Vanaf 2022 worden alle padelcompetities gespeeld voor promotie of degradatie. Hierdoor ontstaat een piramidale klassenstructuur, waardoor uiteindelijk de niveauverschillen in de klassen worden verkleind. De teamrechten gelden per competitie. Dus een team promoveert of degradeert het volgende jaar naar dezelfde competitie. Bijvoorbeeld: een team wordt kampioen in de Voorjaarscompetitie 2022 en promoveert naar een hogere klasse in de Voorjaarscompetitie 2023.

Houd er rekening mee dat omdat de indeling van de Voorjaarscompetitie gebaseerd is op teamgemiddelde, deze niet kan worden vergeleken met eerder gespeelde competities.

Vanaf welke leeftijd mag je mee doen met een padel competitie?

Volgens de website van de KNLTB zijn op zaterdag en zondag zijn voor spelers van alle leeftijden. Op vrijdag kun je vanaf 15 jaar deelnemen. Voor spelers tot en met 17 jaar wordt op zondag een jeugdcompetitie aangeboden en wordt ook aangeboden op basis van teamgemiddelde.

Inschrijven voor de padel competitie

Je kunt je inschrijven voor de padel competitie op de officiële KNLTB website en daar kun je dan ook alle speeldagen per competitie bekijken.

Padel uitleg video

Op zoek naar een padel racket?

Lees dan het artikel over wat je moet weten voor je een padel racket kopen gaat. Daar leggen we je de essentiele dingen uit waar je op moet letten – zodat jij een racket vindt wat bij jou past.