Hoe maak je een Bandeja tijdens een potje padel?

De padel bandeja is een van de meest tactisch belangrijke slagen in padel en tegelijkertijd een van de technisch moeilijkste om uit te voeren. Beetje bij beetje moet je deze slag oefenen en verbeteren om je padel techniek te verbeteren.

Wat is de padel bandeja en wat is het doel?

Allereerst moet je duidelijk zijn over het doel van de bandeja en wanneer je die moet uitvoeren. Als we de positie bij het net hebben veroverd, moet het je doel zijn om het te houden en het punt te winnen. Je tegenstander zal vaak lobs naar je gooien om je naar de achterkant van de baan te krijgen, zodat hij zich aan het net kan positioneren. Wanneer een diepe lob op je afkomt en je wilt het niet met kracht afmaken om geen rebound te genereren en je tegenstander een voordeel te geven of, omdat je in een gebied bent waar het erg moeilijk is om het punt met garanties af te maken, is het tijd voor de de bandeja.

padel slag padel 2 bandeja tacktiek paddle

Tactische aspecten van de Bandeja

Waar moet je de bal heen sturen met de bandeja? 

Het idee is dat je de lob op een veilige manier kunt retourneren en de reactie van je tegenstander ongemakkelijk maakt. Als je de lob naar de achterkant van de baan stuurt, op zoek naar de hoeken en een dubbele rebound, op de zijmuur en de achtermuur, maak je het erg moeilijk om de bal terug te slaan en zullen ze je niet kunnen aanvallen, waardoor je je dominante positie aan het net behoudt.

Als je niveau al hoger is en je de bal met veel spin en kracht kunt slaan, kun je je bandeja als aanvallend en winnende slag gebruiken.    

Voorbereidings- of afwachting fase

Voordat je de bandeja maakt: 

  1. Kijk naar de baan van de bal die je tegenstander naar je heeft gegooid. 
  2. Ga zo snel mogelijk naar de positie die je hebt gelezen en gebruik korte zijstapjes. 
  3. Volg de bal met je ogen, het kan helpen om met je linkerhand naar de bal te wijzen (rechterhand voor linkshandige spelers).

De ‘slag’ fase

  1. In de slag fase moet je je schouder en arm naar achteren brengen en het padel racket op hoofdhoogte houden.  
  2. Het frame van de peddel moet naar het doel wijzen. 
  3. De linkerarm loodrecht op de slagarm (andersom voor linkshandige spelers), NIET wijzend naar de bal zoals vaak wordt gezegd. 

Raakfase bij de padel bandeja

Als je je arm hebt ingesteld, is het tijd om de bal te slaan: 

  1. Op het moment dat de bal valt, moet je je arm strekken door het inslagpunt op gezichtshoogte te berekenen. 
  2. De bal moet van het lichaam worden gescheiden en je moet inslaan aan de onderkant van de bal, waarbij je probeert veel cut-effect aan het schot te geven. 
  3. Als de arm die de peddel vasthoudt naar voren beweegt, moet je het gewicht van je lichaam naar voren brengen en de andere arm moet de draaiing van je lichaam volgen.  
  4. Je moet de slag afmaken met het padelracket op linkerschouder hoogte (rechts voor linkshandige spelers). Dus zorg ervoor dat je een hele slag maakt.  
 

Als je klaar bent met de slag, denk er dan aan om je te herpositioneren om verder te spelen. Als je je tegenstanders met de bandeja hebt verslagen, is het tijd om terug te keren naar het net – een goede verdediging is de beste aanval!  

padel bandeja 1 padelslag techniek tactiek

Meer over padel?

Naast al deze technieken is ook tactiek natuurlijk ontzettend belangrijk. Met een goede tactiek kun je het spelers misschien nog wel veel lastiger maken dan met een goede techniek. Focus je voor een succesvolle padel wedstrijd of competitie dan ook op allebei!

Krijg jij ook geen genoeg van padel? Lees ook eens een van onze andere artikelen: