Afmetingen padelbaan volgens de officiële regelgeving

Heb je je ooit afgevraagd hoe lang een padelbaan is? Zijn ze allemaal hetzelfde? Zijn er variaties in de afmetingen en kenmerken? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de afmetingen van de padel tennis baan en de elementen waaruit deze is opgebouwd. Het is belangrijk om de grond te kennen waar je padel speelt.

De officiële afmetingen van de padelbaan

Het is belangrijk te weten dat alle aanvaarde en aanbevolen kenmerken voor een padelbaan te vinden zijn in de officiële regels van de International Padel Federation. Wat de afmetingen betreft, meet een officiële padelbaan, met door de federatie aanvaarde standaardafmetingen, 10 meter breed bij 20 meter lang. Deze afmetingen hebben betrekking op het effectieve speeloppervlak, ongeacht de afmetingen van de muren of omheiningen.

Door deze lengte van 20 meter beschikt elk team over een terrein in de vorm van een perfect vierkant van 10 bij 10 meter, met een net dat het speelveld in tweeën deelt. De baan is afgebakend en gemarkeerd met lijnen, die de gebieden aangeven die door de spelers moeten worden bestreken. Het belangrijkste is de afstand tussen de achterwand en de servicelijn, die 3 meter moet bedragen. Bovendien geeft de Federatie aan dat de lijnen op het oppervlak zacht van kleur moeten zijn en niet dikker dan 5 centimeter.

padel court padelbaan lengte breedte spelregels regels padel tennis baan

Muren, hekken en plexiglas padel

De omtrek van een padelbaan, de muren eromheen, zijn essentiële elementen voor een baan, in feite is het dat wat padel uniek maakt. Oorspronkelijk, toen de sport “bij toeval” in Mexico ontstond, vroeg Enrique Corcuera om muren te bouwen op een fronton veld dat hij bezat, alleen maar om te voorkomen dat de ballen verloren zouden gaan. Vanaf dat moment werden de muren een must in een padelbaan.

De baan moet omringd worden door vier muren, die van elk materiaal gemaakt kunnen worden, wat het belangrijkste is, is hun hoogte. Bij de officiële wedstrijden van de World Padel Tour zijn de wanden meestal van plexiglas, waardoor de toeschouwers een beter zicht hebben. De wanden zouden echter van beton kunnen zijn, zoals in de meeste trainingsbanen in padelclubs.

De minimumhoogte van de muren en relingen van een baan moet ten minste 3 meter bedragen. Bij officiële wedstrijden hebben de achtermuren een hoogte van 4 meter.

Het oppervlak van de padelbaan

Wat de ondergrond van de padelbanen betreft, zegt de International Padel Federation dat deze gemaakt kan zijn van beton, cement, hout, synthetische materialen, kunstgras of elk andere soort synthetische grasmat gemaakt van materiaal dat de bal laat stuiteren. Het belangrijkste van de ondergrond is dat deze voor een betere grip en tractie met de schoenen mogelijk moet maken.

Banen met harde materialen zoals cement zijn gemakkelijker te vinden in clubs voor training of recreatief spel, omdat je op professioneel niveau geen banen van dit type zult zien. Op de World Padel Tour wordt altijd kunstgras gebruikt, en dit is een standaard geworden voor wedstrijden. Een essentieel element van deze banen is dat ze een speciaal soort zand hebben om de speler te helpen vrijer te bewegen en te glijden.

Dat waren de meest belangrijke dingen die je moet weten als je padel gaat spelen. Maar er zijn ook andere padel spel regels die je moet kennen voordat je een potje gaat spelen

afmetingen padelbaan padel baan banen aantal meter

Veelgestelde vragen over padelbaan aanleggen

Je moet met aardig wat factoren rekening houden met betrekking tot de kosten van een padelbaan. Zoals de materialen die je wil gebruiken en de grondstofprijzen daarvan. Maar je kunt uitgaan dat de kosten voor het aanleggen van een padelbaan liggen tussen 60.000 en 80.000 euro.

Berekeningen gemaakt op basis van een padelbaan die 7 dagen per week van 8 uur in de ochtend tot 11 in de avond beschikbaar is met een bezettingspercentage van 25%. Daarnaast is de gemiddelde opbrengst van de huur van een padelbaan 25 euro. 

Volgens onze berekeningen (365*15*0,25*25 ) kan een padelbaan wel ±34.000 euro op jaarbasis opbrengen.

Het gebruik van zand zorgt voor een betere controle over de bal en voorkomt blessures en uitglijders. Het gebruik van zand helpt ook om de levensduur van het product te verlengen, want zonder zand zou de slijtage van de grasmat veel vluchtiger zijn.

Padel is vooral populair geworden door zijn eenvoud. Het is moeiteloos te leren voor spelers van alle leeftijden en vaardigheden. Daarom is padel ook de snelst groeiende sport van Nederland! Alle reden dus om een baan aan te leggen.