Padelballen kopen? Dit moet je weten.

In dit artikel kom je meer te weten over de compositie van een padel bal, wat het verschil is tussen een tennisbal en welke padel ballen je het beste kunt kopen als je beginner of wat meer gevorderd bent.

Wat is het verschil tussen een tennis bal en een padel bal?

Padelballen en tennisballen lijken veel op elkaar, het zijn eigenlijk een soort van harde tennisballen. het is dan ook niet gek om te denken dat je met een tennisbal ook prima op een padelbaan kunt spelen. Zo is de kern en de buitenste laag van de bal van het zelfde materiaal gemaakt. 

In diameter is de padel bal net iets kleiner, maar hier ligt niet het grootste verschil. Het grootste verschil tussen een tennis bal en een padelbal is de interne druk. Zo heeft een tennisbal een interne druk van zo’n 14 psi (8.165 kg per 2,54 vierkante cm) en een padelbal 10 of 11 psi (4,6kg en 5,2 kg per 2,54 vierkante cm). 

Padelballen met of zonder druk?

Tegenwoordig worden de meeste padel tennisballen op de markt onder druk gezet met gas of stikstof.

Er zijn ook ballen zonder druk verkrijgbaar, die dikker rubber hebben en dezelfde druk binnenin het rubber als erbuiten. Ballen zonder druk gaan langer mee, maar veranderen ook sneller dan met gasgevulde ballen. 

Er zijn twee soorten ballen onder druk: normale snelheid (medium speed) en hoge snelheid (snelle speed).

balle padel head padelballe

De stuitertest bij padel

In de officiele padel spel regels wordt een padelbal getest – net zoals een tennisbal – op de stuiterhoogte wanneer de bal vanaf een hoogte van 254 cm losgelaten wordt. 

De hoogte dat een padelbal moet stuiteren om de test door te komen ligt tussen de 135 cm en 145 cm. 

De hoogte dat een tennisbal moet stuiteren om de test door te komen ligt tussen de 135 en 137 cm.

Snelle ‘speed’ padel ballen

Voor een betere snelheid en stuit hebben snelle padelballen een hogere druk en een kortere vilt. Daarom zijn deze geschikt voor zowel gemiddelde spelers als meer gevorderde spelers.

Medium ‘speed’ padel ballen

Door een lagere druk en een langer vilt zijn normale speed ballen langzamer. Deze zijn geschikt voor beginners, maar kunnen ook gespeeld worden door gevorderde spelers die de voorkeur geven aan een langzamere snelheid.

Op zoek naar een goed padel racket?

Als je ook nog op zoek bent naar een goed padel racket, bekijk dan onze gids om erachter te komen welk padel racket goed bij jou past. 

Hier vindt je alles van gewicht tot balans en vorm van het padel racket wat van invloed is op jouw spel en vooruitgang als padelspeler.

CTA BUTTON LEES ARTIKEL OVER PADEL RACKETS

padelballe padel balls for sale

Veelgestelde vragen over padelballen

Padelballen mogen niet te pluizig of te kaal zijn en een heldere gele gloed hebben. Knijp in de bal, een slechte bal zal extra zacht of papperig aanvoelen. Een goede padelbal zal wat weerstand hebben. Als de bal nauwelijks van de grond komt, is het tijd om een nieuw blik padelballen te openen.

Daarnaast: Luister naar de ‘plop’ wanneer je het blik padelballen opent.

Omdat nieuwe padelballen onder druk in een blik zitten, moet er plopgeluid te horen zijn als je aan de ring trekt en de verzegeling verbreekt.

Gemiddeld gaan padelballen 2 tot 3 weken of 4-5 wedstrijden mee. Bepaalde factoren kunnen echter de levensduur van padelballen beïnvloeden, zoals weersomstandigheden, temperatuur, hoe hard spelers slaan, en of de ballen gevuld zijn met stikstof of perslucht.

Ja en nee. Je kunt in principe met oudere tennisballen padellen. Er is een 14psi maximale druk voor tennisballen en maximaal 11psi voor padelballen. Deze hogere druk rekt de tennisbal uit tot een iets grotere diameter. Doordat er over tijd lucht ontsnapt uit de tennisbal kan deze tot een lagere psi komen, waardoor je – in principe –  met een tennisbal moet kunnen padellen.

Padel ballen zijn kleiner dan tennisballen met een afmeting tussen 6,35 en 6,77 cm.

 

Padel ballen hebben hetzelfde gewicht als een tennisbal met een gewicht tussen 56 en 59,4 g. Zij bieden een rebound van 135 tot 145 cm.

Net zoals met tennis domineren de top drie à vier padel merken deze markt. Dat zijn Head padelballen, Dunlop padelballen, Wilson padelballen en Babolat padelballen.

Als je erachter wil komen wat de beste padel ballen zijn, dan moet je eigenlijk kijken naar de volgende attributen:

  • Normale snelheid
  • Hoge snelheid
  • Duurzaamheid