Wat is padel tennis? Over de padelsport en de geschiedenis

Padel tennis is een sport die in de loop van de tijd populariteit heeft gewonnen en door steeds meer mensen wordt beoefend. Wereldwijd zijn er meer dan 18 miljoen spelers en Nederland telt naar schatting zo’n 120.000+ spelers en meer dan 1400 padelbanen (maart 2022). 

Geschiedenis van padel

Padel is een sport die in 1962 is ontstaan in Acapulco, Mexico, door toedoen van Enrique Corcuera. Hij was rijke aannemer en richtte een deel van het terrein van zijn huis in met muren, zodat de begroeiing de baan niet zou binnendringen en de bal niet naar het terrein van de buren zou gaan. Dit betekende dat het spel niet vaak werd onderbroken.

Deze sport heette oorspronkelijk Paddle Corcuera of Paddle-Tennis, maar vandaag kennen we het allemaal als Padel.

Hoe zag de eerste padelbaan eruit?

De eerste padel tennis baan had muren aan de achterkant en zijkanten en een net in het midden van de baan. Enrique en zijn partners, die gewend waren zonder enige muur te spelen, vonden het grappig als de bal de verdedigingslijn passeerde, tegen de muur stuiterde en zij gewoon door moesten spelen. Zonder de bal op te moeten rapen of het spel te moeten stoppen elke keer als de bal “uit” gaat.

eerste padelbaan ter wereld paddle court padel

Geschiedenis van de padel spelregels

De eerste regels werden geschreven door de vrouw van Enrique Corcuera, die ze hem gaf als verjaardagscadeau. Later volgde elk land zijn eigen regels. Tot 1997, toen de regels eenvormig werden gemaakt. De belangrijkste veranderingen waren: het toestaan van volleying op de rest en het afschaffen van spikes in de banen (waardoor de bal zijn baan veranderde). De padelbaan moet volledig worden afgesloten en de toegang ertoe zou via openingen aan de zijkant gebeuren. Lees hier meer over de padel spelregels in Nederland.

Padel is een sport die in teams van twee tegen twee wordt gespeeld en waarvoor je een padel racket, een padelbal en een baan nodig hebt. Het oppervlak van de baan kan gras, beton of cement zijn, zolang het maar regelmatig stuiteren toelaat. De vloer mag slechts één kleur hebben, bij voorkeur groen, blauw of bruin, en moet duidelijk te onderscheiden zijn van de muren.

Het doel is om best of 3 sets te spelen, dus een koppel moet in twee sets winnen om de anderen te verslaan. Om de set te winnen, moet het koppel zes games winnen met een verschil van twee ten opzichte van hun rivaal.

Hoe is de sport naar Spanje (en Europa) gekomen?

De Spaanse prins Alfonso Hohenloe, een vriend van Corcuera, bracht het idee naar Marbella. Na enkele zomers met zijn vriend in Mexico te hebben doorgebracht, waar hij de gelegenheid had het spel van dichtbij te leren kennen, legde hij in 1970 de eerste twee padelbanen aan in het Marbella Club Hotel, waarvan hij eigenaar was. Op deze banen werden in de jaren 80 en 90 de beroemde “Pro-Am” toernooien gehouden. Deze toernooien werden gesponsord door winkels die eigendom waren van Julio Alegria Artiach, die een zeer belangrijk persoon was in de geschiedenis van de sport.

Veel mensen uit Argentinië leerden padel spelen in Marbella. Toen zij naar hun land terugkeerden, begonnen zij het te verspreiden als een gemakkelijk, leuk en goedkoop spel.

Zo begon padel te worden gespeeld in Spanje en begon het zich te verspreiden over de steden en sportclubs. Deze sport kende in korte tijd een groot succes en trok mensen uit de tenniswereld aan, zoals Manolo Santana. Er werden toernooien georganiseerd en verschillende clubs begonnen met de aanleg van hun eigen padelbanen. Zo ontstond het Nationale Toernooi Circuit, dat in de meest prestigieuze clubs van Spanje wordt gehouden. Het was in deze tijd dat padel op televisie werd uitgezonden en aan populariteit begon te winnen.

Padel naar Nederland

De eerste padelbaan in Nederland is gebouwd door Guus Hiddink. Hij liet een padelbaan bouwen bij het PSV trainingscentrum. De eerste officiële padel banen in Nederland gebouwd in Vijfhuizen en Spijkenisse.

Pas in 2011 is de Nederlandse Padelbond (NPB) opgericht en ook officieël erkend door de internationale padelfederatie (FIP). Sinds 2016 vertegenwoordigd de KNLTB in Nederland ook padel en zijn de NPB en de KNLTB in 2020 gefuseerd waarbij alle padel gerelateerde activiteiten doorgaan onder de naam KNLTB. Kijk hier voor meer over padel competitie in Nederland.

padel in nederland geschiedenis ontstaan

Padel uitleg video

Veelgestelde vragen over wat is padel

Het grootste verschil tussen tennis en padel zit in het racket, bij padel heet het een padelracket en bij tennis een racket. Het tennisracket heeft snaren, dat zijn in elkaar verstrengelde snaren die een druk hebben en waardoor je de bal sneller kan slaan.

Twee spelers kunnen ook op een traditionele baan spelen. Dit wordt cross-court padel genoemd. Ook zijn er kleinere padelbanen in Nederland die meer geschikt zijn voor padel 1 tegen 1.

Padel komt uit een Spaanstalig land (Mexico) en dus spreek je het uit als pàdel. De klemtoon ligt op ‘del’ en je als je het wil gebruiken als werkwoord zeg je ‘padellen’.

De naam paddle komt van het Engelse woord paddle, dat peddel betekent. Er bestaan verschillende versies over de oorsprong van deze sport, hoewel de meest aanvaarde luidt dat hij in Mexico is ontstaan door toedoen van de aannemer Enrique Corcuera.

Padel is vrij gemakkelijk te leren en te spelen. Je hoeft geen geweldige lichaamsbouw te hebben of zelfs maar een geweldige techniek en elke leeftijd is een goede leeftijd om te beginnen. Tennis is over het algemeen wat technischer en dus lastiger om mee te beginnen.

Padel is een hele toegankelijke sport omdat  het vrij gemakkelijk te spelen is. Daarnaast is het een hele sociale sport waarbij je in teams van twee tegen twee speelt.

Wereldwijd zijn er meer dan 18 miljoen mensen die padel spelen. In Nederland spelen zo’n 120.000 spelers padel. Er zijn zo’n 1400 banen in Nederland waar je kunt padellen.

Bij een padelwedstrijd wordt de beste uit drie sets gespeeld. De duur van de wedstrijd varieert, afhankelijk van het spelniveau en het niveau van de competitie. Amateurwedstrijden kunnen een uur of korter duren. Wedstrijden op topniveau kunnen tot 150 minuten of langer duren om het winnende paar van de wedstrijd te bepalen.

Padel is geen moeilijke sport om te leren. Wel is het belangrijk dat je tegen spelers van hetzelfde niveau speelt, dit is leuker en houdt evenwicht in een padel wedstrijd.