Padel Tip #1: Oefen met de glazen muren

Dus om te beginnen is de eerste tip om te oefenen met de muren. Wellicht dat dit erg voor de hand liggend klinkt,  maar om vertrouwen te krijgen en ‘rust’ in je spel te krijgen moet je leren dat je met de muur speelt (niet tegen de muur). Daarom is het belangrijk dat je gewend raakt om de bal te laten stuiteren op het glas om je volgende slag goed terug te slaan.

Als een richtlijn moet je elke bal voorbij de servicelijn toestaan om te stuiteren via het achterste glas. Zeker op het begin zal je niet zeker weten waar de bal zal terugkaatsen en dat kan op je zenuwen gaan werken.  Maar daar moet je doorheen om je comfortabel te voelen met het glas en daardoor beter te spelen aan de achterkant van het veld.

Padel Tip #2: Vergeet kracht

Vergeet kracht, of dat nu agressieve grondslagen zijn vanaf de achterkant van de padelbaan of aan de voorkant van de baan bij het slaan van aanvallende volleys en smashes. 

Bij tennis is harder slaan vaak een groot voordeel, het wordt namelijk moeilijker om de bal terug te slaan. Helaas is dit bij padel niet altijd het geval. Door de glazen padelmuur kan jouw tegenstander het glas gebruiken. (zie ook padeltip #1) Bij een harde slag kunnen zij aan de voorkant harder terugslaan door het weerkaatsen van de bal tegen de padelmuur. Dit resulteert in korte ballen dichtbij het net waar jij vervolgens moeilijk op kunt acteren.

Wanneer je kracht in je voordeel gaat werken
Als je tegenstanders geen netpositie hebben – als je dan harder slaat zullen ze naar het net moeten rennen om de bal te halen. Ook is hard slaan een voordeel als je een padelbal out of court kunt slaan. Dit gebeurt vaak als je net positie hebt en een hoge bal krijgt. Deze ballen zijn vrijwel onmogelijk en resulteren automatisch voor een punt voor jouw team. 

Maar vooral: wees verstandig, kies je momenten, wees strategisch en speel met controle. 

Padel Tip #3: Speel samen!

De derde tip is om met z’n tweeën te spelen! Het klinkt voor de hand liggend, maar als je voor het eerst speelt ben je vooral bezig met je eigen spel. Zonder na te denken in wat voor positie en welke invloed jouw keuzes hebben op het spel van je partner. Als je bijvoorbeeld naar het net haast terwijl je partner daar niet van bewust is, creëer je een gat en dus een kans voor de tegenstander.

Waarom deze padeltips?

Het idee van deze drie tips is om je een structuur te geven, een basis, voor jou om dan je padel spel te verbeteren.

Huiswerk!
De volgende keer dat je de baan op gaat, of het nu voor een set is of een volledige wedstrijd, probeer je vooral te focussen op samenspel, mooie ballen (dus niet persé harde ballen) en met de glazen muren te spelen. Probeer erachter te komen wat werkt voor jou en wat het effect is van jouw slag op het hele spel. 

Bonus tip: Ik weet dat dit misschien een beetje onlogisch klinkt, maar als je achteraan op het veld staat, concentreer je je op het spelen naar de voeten of naar de lob van je tegenstander, maar je probeert geen snelle passeerslagen langs je tegenstander te slaan,  en als je dan bij het net komt, ga je echt voor gecontroleerde volleys in de hoeken of in het midden dwing je ze om een fout te maken en hetzelfde geldt voor je smashes, mooie gecontroleerde smashes in die hoek.

Op deze manier leer je om meer controle en met meer consistentie in je eigen slagen te krijgen, maar het zal je ook helpen om de padel tactiek en de strategie uit te werken. Zodat je de volgende keer als je hard slaat, weet dat deze ook nut gaan hebben – omdat ze deel zijn van jouw padel strategie.